XCM Uvati Vitar 2017. - Brač

by BK Vid Ročić

Nakon brojnih pohvala o organizaciji, samoj utrci i svom popratnom sadržaju odlučili smo se uputiti na maraton XCM Uvati Vitar na Braču. Sutivan i otok Brač pokazali su se kao odlična bike destinacija i vrhunski organizatori same utrke i svih popratnih sadržaja.


Maraton koji se bodovao za kup Hrvatske ali i svjetski kup održao se u subotu, 20.5.2017. privukao je brojne natjecatelje iz Hrvatske i susjednih zemalja, dok se u nedjelju održala dječja utrka. Cijela manifestacija XCM Uvati Vitar odvijala se u malom mjestu, Sutivan koje je preko vikenda živnulo i izašao iz izvansezonske rutine. Mnogi su se spustili na rivu vidjeti kakva je to utrka i podržati natjecatelje. Organizatori su postavili 3 dužine staze: Epic od 103 km, te dvije kraće od 37 i 21 km.

Epic staza od 103 km po suncu i Bračkom kamenju bila je izuzetno fizički zahtjevna, te je izvukla i iz onih najspremnijih natjecatelja i zadnje atome snage. Sama trasa prolazila je nimalo lakim, ali spektakularnim terenom od nula metara uz more do vrha Brača, preko Nerežišća i Ložišća u srcu otoka, sve do Vidove gore iznad Bola i natrag. Na spomenutoj epic stazi u kategoriji sport nastupili su Marijo Margić koji je tehničke kvarove osvojio 3. mjesto i Luka Ištuk koji je završio na 10. mjestu.

Na stazi od 37 km koja se penjala i spuštala najljepšim dijelovima otoka Brača i okolice Sutivana u kategoriji rekreativaca nastupili su Silvio Habazin koji je zauzeo 14. mjesto i Dalibor Vukašinović 16. mjesto.

Na dječjoj utrci u nedjelju nastupio je i Dominik Vukašinović.

U subotu, nakon utrke organizatori su priredili večeru i koncert za sve natjecatelje sa specijalitetima Brača za sve natjecatelje, a druženje je potrajalo dugo u noć.

Nadamo se da će se ovako kvalitetna utrka i organizacija nastaviti i postati tradicija.